Sunday, July 4, 2010

Pariis

Sai siis seal suures imelike inimeste maa pealinnas ära käidud. Ausalt öeldes muljed on nii ja naa. Kesklinn mulle ei meeldinud absoluutselt - liiga palju kära ja segadust ning igalpool selline tunne, et kohe tuleb mingi kari valgete maikadega neegreid Sulle kallale ja võtavad kõik Su väärisesemed ära. Jube mitte tsiviliseeritud kant. Aga õhtu poole otsustasime üles otsida Eiffeli tornikese ja selle ära vaadata. Asub see siis kesklinnast õnneks väljas. See kant oli juba meeldiv. Üsna meeliülendav oli vaadata õhtust jalka mängu põhimõtteliselt Eiffeli torni jalamil koos 100 000 ülejäänu jalkahuligaaniga ja juua tortilla krõpse süües odavat prantsuse veini(mis maksis umbes 1.80euri ja oli päris joodav isegi). Öö otsustasime veeta sealsamas pargis magmiskottides, õnnestus ka üsna kenasti. Täna hommikul liikusime varakult juba Louvre poole, et esimestena sisse saada. Mõeldud tehtud ja saigi kohale jõutud. Sellest arenes välja 5 tunnine lonkimine millest enamuse veetsin mina ilmselt püstijalu uneledes. Mona Lisa juurde kogunenud hiinlaste fotokate sähvimise vahelt nägin korraks ära ka eelpool nimetetud maali. Hoopis parema mulje jätsid Egiptuse sarkofaagid ja skulptuurid. Oli küll üsna kurnav kuid vajalik.
Õhtuks pidime jõudma brüsseli ja sai ka mitmeid tunde otsida kohta kus hääletada oleks võimalik kuna sinna ju hääletatud sai ja oli ka üsna kerge. Mõelda vaid, et oli kuu esimene pühpäev, kus enamus muuseume jne kultuuri sündmusi on tasuta, aga ülejäänud linn on unes, enamus kohvikud, kõik poed jne olid kinni ning need vähesed, kes olid lahti nõudsid kaardimaksel miinimumarveks vähemalt 15euri nii, et pudelit vett polnud mitte kuskiltki võtta. Tualettidesse saab neil metroo aasta kaardiga, seda pole siis pole midagi teha.
Lõpuks otsustasime siiski rongiga brüsselisse tulla. 300km/h tunnis liikuvas rongis on kah päris tore muidugi. Arvestades seda, et ma pole kunagi maksnud 62 euri selle eest, et ma saaks rongis põrandal istuda, kuna kõik istmekohad olid kahjuks juba kinni.
Meeliülendav oli sattuda linna, mis on puhas ja mille tänavad ei kubise kaakidest. Ning sama oli ka tunda vahelduseks, et keegi reaalselt teab ka kuhu ta läheb - nimelt Kalamaja Mannu, kes on ju otsustanud end Brüsselisse ümberasustada. Esmamulje sellest linnast on 5+. Homme saab kohalikku belgia õlut ja ns nalja linna peal, lähme mängime ilmselt turiste.

Kokkuvõttes oli Prantsusmaa küll tore, aga sealsed inimesed on ülbed, inglise keelt nad ei oska, arenenud nad ka ei ole nagu näha on enamuses kohtades puuduvatest kaardimakse terminalidestki, puhtast linnast ei saa vist rääkidagi ja palju muid asju samuti. Ometi kinnitab erand reeglit.
P.S. Mannul on uskumatult kena korter. Me likes it in hear, many.

No comments: